Många frågar mig vad jag är för sjuk för det syns ju inte. Det stämmer. Ingen kan egentligen se att jag är sjuk fast jag har fått sjukdomar som jag ska lära mig leva med.

 

Redan i 7-års åldern fick jag välja, ligga hemma och ha fruktansvärt ont eller se till att jag mådde bättre. De konstaterade att jag hade fått barnreumatism (juvenil artrit). Bestämde mig redan då att det inte ska vinna över mig. Tränade och åt mig frisk. Självklart grät jag och tränade smatidigt pga smärtan men jag visste att jag skulle må så mycket bättre.

Reumatism är en auto-immun sjukdom. Det kan vara ärftligt men du kan också få det utan anledning. De vet inte varför vissa får dessa sjukdomar. Vad de vet är att har du fått en auto-immun sjukdom så kan du också få flera. Det kan triggas igång av att du ligger hemma i influensan eller något annat.

Under många år klarade jag mig riktigt bra och kunde hantera min reumatiska värk. Hade det dock alltid jobbigt på våren och hösten. Plågsamt var det.

I 18-års åldern började mina tarmar bråka.