Jeanette 2liten

Foto: Fotograf Sussi Lorinder.

Nu börjar det närma sig på allvar och även om jag har sagt det förut så känns det pirrigt värre. En sak som Ola Skinnarmo tryckte mycket hårt på var vikten av att ha rätt kläder och hur man packade. Effektivt och enkelt var det som fungerade enligt honom. Vi ska ju faktiskt ta oss genom 4 klimatzoner under vår bestigning och det under ganska kort tid vilket ställer stora krav på bra kläder som funkade och bra organiserad packning så jag slipper stå där och rota igenom ryggsäcken. Det är lager på lager principen som gäller. Grymma underställ i merinoull som håller fukt och lukt borta och sedan bra skalkläder som håller kyla, fukt och vind stången. Fördelen med merino är att dom fungerar lika bra när dom blir fuktiga och torr, varm och mätt gäller nog i Afrika lika bra som hemma under långpassen.

Jag har letat runt en hel del efter bra kläder och har sedan tidigare en hel del olika märken. Jag spenderar hellre lite extra på bra kvalitet för i långa loppet är det dom kläderna som inte blir hängande i garderoben och som inte sviker mig på dom där dagarna då det regnar och blåser. Jag ville alltså inte ha kläder bara för den här resan till Afrika utan också något som funkade när jag är ute med kunder, familj och hundar härhemma och det oavsett årstiden. Jag har äntligen hittat mina kläder och det är Haglöfs som jag vet jobbat hårt med att utveckla kläder för alla förhållanden. 

Viktigt är att ha ett par byxor som skyddar benen när vi går genom alla olika zoner som jag misstänker också innehåller allehanda små kryp. Jag vill inte få sår på benen som sedan kan bli infekterade och dessutom går jag på blodförtunnande och ska helst inte blöda. Skulle jag ramla vill jag veta att jag är skyddad med ett par bra byxor. För mig är det absolut viktigaste att de är bekväma. Jag är som barnen och blir galen om det är knöggligt och obekvämt. Misstänker att alla ni som är småbarnsföräldrar vet precis vad jag menar :-).

IMG 3257

Det som jag kommer att använda som mest är dessa rosaröda byxor som är ursköna på. Jag märker att jag oftare och oftare använder byxorna även till vardags och i mitt jobb så det här är ett par favoriter som jag absolut kommer att köpa in mig på varje år. De heter Shale II Pant Women.

Sedan har jag mina skalkläder - byxa och jacka som jag enkelt och smidigt kan dra over mina kläder för att skydda mot regn, vind och även lite kyla. 

IMG 3071

Ovan ser ni den svart byxan Vandra II Pant Women och den rosa jackan Astral III Jacket Woman. Kläder som verkligen ska tåla vädret under vår vandring på berget. 

 Jag använder dessa kläder varje dag när jag är ute och jag kan säga att jag har inte blivit besviken så här långt. Tvärtom!

IMG 2640 1

Foto: Fotograf Sussi Lorinder.

Att dessutom få göra denna träning med mina hundar känns helt fantastiskt! Älskar't!!

Även om kläderna är lite till för Kilimanjaro så har jag faktiskt upptäckt värdet av kläder med många användningsområden nu när jag helt plötsligt har hamnat fullt ut i "hundträsket". När jag far runt i naturen, i ur och skur, med en smått hysterisk Jack Russell och en ettårig pigg långhårig schäfer så har jag tvingats inse att det inte funkar med vad som helst. Man vill liksom inte behöva ha sjuttielva olika plagg med sig ut utan det ska räcka med ett fåtal som funkar till allt. Förut hade jag ofta med mig en liten ryggsäck med ombyten men nu släpar jag istället med mig en tiokilosvikt för träningen. 

Passformen är A och O för mig som jobbar med mina kläder och haglöfs är riktigt bra skurna för min kropp. Känner mig aldriig så där påklädd och obekväm utan kläderna gör sitt jobb utan att det märks. Detaljerna är ruskigt bra och inte där för syns skull. Två fickor på bröstet så jag slipper öppna jackan för att komma åt prylarna om det regnar och blåser, långa dragkedjor så jag kan öppna upp och vädra under armarna, öglan som man ska hänga upp jackan på sitter på utisdan av huvan istället för inne i jackan och det gör att när jag hänger jackan på en gren så hänger huvan över och jackan är inte öppen för regnet osv osv. Att dom sedan är ursnygga gör inte saken sämre.

När jag kommer hem från Kilimanjaro så kommer ni att få fler rapporter med lite mer om kläder och då med lite mer fokus på träning med hund för här vet jag nu att det finns ett mycket stort intresse. Det är inte alla hundägare som vill gå runt i Försvarsmaktens M/90 byxor för att hitta några som är praktiska.

Nu återstår ett snabbt inköp av en dunjacka och ni får gärna komma med bra förslag om ni vet någon som skulle passa bra :-).